Ne-am propus să povestim puțin despre citrina, o piatră semiprețioasă care atrage instantaneu privirile datorită culorii sale galbene extraordinare. Cel mai probabil că bijuteria și-a luat numele din „citronul” francez tradus în „lamaie” sau din grecescul „citron” care se traduce prin „galben”. Ca o curiozitate care nouă ne-a plăcut foarte mult, se pare că, în Rusia, este tradițional ca soții să își facă cadou o bijuterie cu citrină la aniversarea a treisprezece ani de viață împreună.
De altfel, în Grecia antică, cristalul de citrină a fost purtat doar de celebri oameni politici și oratori. Vechii romani au numit-o piatra filozofala, inspirand elocvența și retorica. În Evul Mediu, citrinul a fost numit aur topaz, topaz boem, topaz spaniol și saffronit, deși nu are nimic în comun cu aceste pietre. Piatra a fost numită oficial abia în 1747, când chimistul Valerius și-a dat descrierea și descrierea științifică în literatura de specialitate.
Atracția și puterea culorii bogate a citrinei
Citrina a fost, cu rapiditate, inclusa în coroanele conducătorilor și alte atribute ale puterii supreme, în timp ce în triburile sălbatice din Africa și America de Sud, au crezut cu adevărat că citrinul protejează împotriva mușcăturilor otravitoare de șarpe și a scorpionilor.
În lumea modernă, citrina, usor de taiat si de procesat, a devenit favorita bijutierului. Prețul citrinului natural depinde de culoare, greutate, grad de puritate și saturație a mineralelor. Cel mai scump este un cristal curat. Este tăiat ca un diamant.
Citrinul este mai puțin obișnuit în natură decât alte tipuri de cuarț. Depozitele minerale se găsesc în roci metamorfice, calcaroase, roci sedimentare. Se extrage prin cristale de diferite dimensiuni, druse și geode. Cele mai mari depozite de acest tip de cuarț se află în Brazilia (Bahia, Goias, Minas Gerais).
Se crede că citrina vindeca insomnia, protejează de coșmaruri, clarifică mintea, dă puritatea gândurilor si sporește sociabilitate. Oferă proprietarului încrederea în el și în orice discuție il va ajuta să câștige.