Argintul, metalul care a fost considerat mult timp mai valoros decât aurul

Conform istoricilor, povestea argintului începe în anul 3000 î.Hr., atunci când civilizațiile străvechi au învățat să-l separe de plumb. În Egiptul Antic, era considerat un metal mai prețios decât aurul. Fenicienii îl utilizau la construcția vaselor în care stocau apă, vin sau oțet, pentru a evita contaminarea lichidelor cu diverse bacterii. Cunoscându-se că germenii nu pot dezvolta o rezistență la argint, așa cum o pot face în cazul antibioticelor, argintul a fost utilizat și în Primul Război Mondial pentru a preveni răspândirea infecțiilor sau de către dentiști.


În stare pură, argintul este extrem de maleabil și se poate deteriora ușor. Tocmai de aceea, bijutierii îl combină, de obicei, cu alte metale, în special cupru. Astfel, se obțin aliaje rezistente. Cel mai cunoscut dintre ele este Argintul Sterling, numit și Argint 925.


În Evul Mediu, când Europa era devastată de ciumă, aceasta făceau ravagii mai ales în rândul ţăranilor şi a orăşenilor săraci, nobilii şi aristocraţii rămânând imuni. Se pare ca argintul i-a ferit pe aceştia, deoarece apa şi vinul celor bogaţi erau păstrate în vase de argint, iar aceştia utilizau în mod frecvent tacâmuri, farfurii şi pahare de argint. Aşadar, apa păstrata astfel are calităţile unui antibiotic natural extrem de eficient.


În trecut, se credea că inelele, pandantivele sau brățările de argint îi ajută pe proprietari să lupte contra spiritelor rele cum ar fi vârcolacii, să nu se îmbolnăvească și, mai ales, să se îmbogățească! E posibil ca tocmai din acest ultim motiv, termenul „argint” să fie utilizat și cu sens de „bani” în 14 limbi ale lumii, inclusiv în limba română.

Una dintre țările lumii își trage denumirea de la argint. Vorbim de Argentina, numită astfel de conchistadorii spanioli care,odată ajunși pe acest tărâm, au rămas surprinși de băștinașii „argintii”, împodobiți cu nenumărate obiecte confecționate din metalul prețios. 


Astăzi, argintul este folosit în diverse domenii, inclusiv în industria tehnologică, medicală sau spațială. Iar peste 500 milioane de kg de argint circulă în lume sub formă de monede, obiecte religioase/artistice și bijuterii. 


Argintul Sterling sau .925 este alcătuit din 92.5% argint pur și alte metale, menite să-i sporească rezistența. Calitățile sale estetice și durabilitatea l-au transformat în cel mai utilizat aliaj din industria bijuteriilor.

Bijuteriile din argint 925 pot fi recunoscute grație ștampilei de calitate, care poartă una din următoarele două însemne: „.925” sau „925 STG”. În cazul în care ștampila nu este vizibilă, e posibil ca bijuteria să fie un fals. Fă testul magnetic. Magneții nu au niciun efect asupra argintului veritabil. Dacă bijuteria este atrasă de magnet, înseamnă că nu este creată din Argint 925.

Grație calităților sale obținute prin intermediul combinației cu alte aliaje, din argint 925 pot fi create orice tip de bijuterii: coliere, cercei, inele, tiare sau brățări. Nu același lucru se poate spune despre tipul de argint .999, recomandat doar pentru cercei sau coliere.

https://www.youtube.com/watch?v=jRwUmGpmF38&t=213s