Bijuteriile cu perle, simbol al rafinamentului. Cum deosebești perlele naturale de cele de cultură

Bijuteriile cu perle sunt mereu la modă și rămân un simbol al eleganței și al rafinamentului. Perlele naturale sunt foarte scumpe, deoarece au un proces de formare foarte lung și sunt foarte greu de descoperit în stridiile din natură. Deoarece sunt atât de rare, în arta bijuteriilor se apelează la perlele de cultură, care sunt tot perle naturale, însă cu un proces de formare diferit.

Perlele naturale sau sălbatice se formează în mod accidental, fără ca omul să altereze în vreun fel acest proces: o impuritate care intră în scoică sau moluscă este cea care duce la secretarea sidefului și la formarea perlei. Perlele naturale sunt extrem de rare și au forme mici și neregulate.

Perlele de cultură sunt perle naturale care se formează în stridii sau moluște, procesul beneficiind de intervenția oamenilor, un procedeu complicat deoarece aceștia trebuie să se asigure că stridia va produce un anumit tip de perlă cu o anumită dimensiune. Pentru a face acest lucru, se face o incizie și se inserează o grefă în stridii. Astfel, sideful este secretat pe grefa respectivă.

Perlele naturale sunt mici, doar în cazuri excepționale se formează perle de dimensiuni mai mari. De cealaltă parte, perlele de cultură sunt disponibile pe diferite mărimi, de la cele mici de 3 – 4mm și până la 18-20mm. Perlele rotunde de dimensiuni mari sunt cele mai valoroase.

Dacă perlele naturale au mai multe reflexii și nu au culori definite, perlele de cultură sunt disponibile în culorile alb, negru, roz, mov și auriu. Deși trec prin aceste procese de iradiere și vopsire pentru a le da strălucire, culoarea perlelor de cultură nu se ia și rezistă la fel de mult ca perlele naturale.

În încheiere, concluzionăm că bijuteriile cu perle sunt făcute din perle de cultură în proporție de 99,9% deoarece aceste perle sunt numeroase, de calitate și formă superioară.