Ce nu știai despre diamante și smaralde

Mulți dintre noi am admirat și cumpărat un inel cu diamant sau smarald, fiind captivați de frumusețea acestor pietre absolut încântătoare. Am selectat câteva informații referitoare la aceste două pietre prețioase atât de cunoscute și care ascund atâtea secrete.

Cuvântul diamant provine din grecescul „adamas” care înseamnă indestructibil

Diamantele sunt singurele pietre compuse dintr-un singur element chimic – carbonul;

Diamantele naturale se formează la o adâncime foarte mare – până la 450 km – la o temperatură şi presiune extreme. Ele pot ajunge la suprafaţa pământului doar prin intermediul magmei care erupe; se găsesc în coşuri de kimberlit;

Potrivit geologilor, prima „eliberare” a diamantelor a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recentă acum 45 milioane de ani;

Principalele surse de diamante: Angola, Australia, Botswana, Namibia, Rusia, Africa de Sud, Zair;

Principalele centre de tăiere a diamantelor: Anvers, Bombay, New York, Tel Aviv;

Diamantele neşlefuite sunt foarte rare deoarece majoritatea sunt păstrate pentru faţetare;

Calitatea și prețul unui diamant sunt evaluate după patru criterii, ce au primit numele de la regulă celor 4 C, după inițialele cuvintelor corespondente din limba engleză. Aceste criterii sunt: greutate (exprimată în carate), culoare (color), claritate (clarity) și tăietură (cut). Greutatea definește mărimea efectivă. Claritatea se referă la gradul de impurități, care poate varia de la imperfect (impurități vizibile cu ochiul liber) la flawless (desăvârșit, fără defecte). Ca și culoare, diamantele variază de la incolore la fancy (fanteziste: culori stridente și foarte rare pentru ele).

Tăietura sau șlefuirea diamantelor este făcută de către om. Această artă a evoluat mult de-a lungul timpului și datorită ei astăzi avem diamante cu zeci de fațete, care reflectă și refractă mirific lumina.

Smaraldele erau considerate pietre preţioase cu puteri magice

Preţuit din cele mai vechi timpuri de către conducătorii din întreaga lume, se spune despre smarald că are proprietăţi terapeutice şi sporeşte inteligenta.

Conform legendelor, smaraldul oferă proprietarului său talent oratoric. Mumiile din Egiptul antic erau îngropate deseori purtând un smarald la gât, simbol al tinereţii eterne.

Smaraldul era piatră preferată a Cleopatrei, iar incaşii aveau o zeiţă construită dintr-un smarald fabulos de mărimea unui ou de struţ.

Smaraldul face parte din familia mineralului numit beril. În forma sa cea mai pură, berilul este incolor. Atunci când este în prezenţa depozitelor de minerale suplimentare, berilul clar prinde o culoare şi se transformă într-o piatră preţioasă valoroasă. Cromul este cel care îi oferă smaraldului semnătura sa, adică nuanţa de verde. În cazul în care berilul este atins de depozite de fier, în schimb, rezultatul este un acvamarin. Deşi acvamarinul este şi el o piatră preţioasă extrem de frumoasă, acesta nu are aceeaşi calitate superioară precum smaraldul.