Totul despre diamantele negre: „Pentru ca TU nu esti ca toate celelalte”

Este replica lui Mr. Big din celebrul serial Sex and the city atunci cand este intrebat de Carrie Bradshow de ce a cerut-o de sotie oferindu-i un inel cu diamant negru de 5 carate. Se spune ca acesta a fost momentul zero care a lansat moda inelelor de logodna cu diamante negre, o moda care continua si astazi, pietrele negre fascinand tot mai mult prin misterul si frumusetea lor.

De ce pietre negre
Preferintele persoanelor se indreapta tot mai mult spre NECONVENTIONAL, astfel ca diamantul negreu are un loc bine stabilit pe piata pietrelor pretioase.

Ce sunt diamantele negre
Diamantele negre sunt cristale alcătuite din milioane de alte cristale mici, presate la temperaturi uriaşe. Diamantul negru este un policristalin ce provine dintr-o sursă bogată de hidrogen. Oamenii de ştiinţă afirmă că diamantele negre s-au format în urma exploziei unei supernove. În timp, praful stelar s-a condensat în asteroizi, iar unul dintre aceştia a lovit pământul. Teoria conform căreia diamantele negre nu ar aparţine spaţiului terestru este confirmată de faptul că acest tip de pietre preţioase nu a fost găsit niciodată în depozitele geologice obişnuite.
Pietrele preţioase sunt caracterizate de o opacitate ieşită din comun, specifică structurii unor fragmente de meteoriţi. Straturile din care este format diamantul conţin foarte mult hidrogen şi grafit, element care îi conferă culoarea întunecată.
Unde se gasesc diamantele negre
Diamantele negre sunt foarte rare, fiind descoperite în doar două locaţii de pe Terra, în Africa şi Brazilia. Cele mai vechi diamante negre au fost datate ca fiind vechi de 2.6 – 3.8 miliarde de ani.

Folosite initial doar in …
Datorită durităţii lor remarcabile, diamantele negre au fost iniţial utilizate doar în industrie, fiind elemente indispensabile în realizarea vârfurilor de burghie. Mai târziu, strălucirea lor subtilă a fost observată şi admirată de către maeştrii bijutieri, diamantele negre devenind detalii definitorii ale accesoriilor preţioase.
Diamantele negre sunt mai greu de prelucrat şi de aceea sunt deseori utilizate în carataje mici, pavând suprafaţa bijuteriilor.
Cel mai vechi diamant negreu
Cel mai vechi diamant negru cunoscut este Black Orlov, care datează din 1750. Acesta are tăietura Cushion şi aparţine prinţesei Nadia Vyegin Orlov.

Care este pretul unui diamant negru
Pretul unui astfel de diamant este fixat in raport cu factori complet diferiti fata de cei patru „C” utilizati la clasificarea calitatii diamantelor traditionale – Colour, Cut, Carat, Clarity – tinand cont tocmai de natura neobisnuita a pietrei.
Totusi, există mai multe tipuri de diamante negre. Există diamante negre artificiale, există diamante naturale negre și există diamante negre tratate. Toate sunt reale, dar există o mare diferență între diferitele tipuri de diamante negre și dacă aveți de gând să cumpărați unul, ar trebui să știi că există, de asemenea, o diferențe mari de valoare între ele. Sigur că cele mai ieftine diamante negre sunt cele artificiale, deoarece acestea sunt mai ușor de obținut.


Diamantele negre tratate sau îmbunătățite sunt ieftine. Veți găsi diamante negre de 1 carat la prețuri de minim 100- 200 $ pe carat și, prin urmare, un inel de diamant negru tratat (sau inel de logodnă) poate costa într 200 $ 1.000 de dolari – în funcție de complexitatea designului și de diamantele albe pe care le are așezate alături (de obicei, diamante negre sunt montate lângă diamante albe, pentru contrast).
Pentru diamantele negre naturale certificate, prețul atinge cu ușurință între 1.500 și 3.000 de dolari pe carat pentru diamante cântărind între 1.00 și 3.00 carate. Un inel de diamant natural negru cu 1 carat ar costa aproximativ 2.500 – 3.000 de dolari.